Oldalak

2017. június 12., hétfő

Pillangóhatás




Szép elnevezés.
De nagyon-nagyon veszélyes folyamat. Egészen egyszerűre fogva az  apró, és látszólag jelentéktelen események világrengető hatását nevezik így tudományos körökben. Tele van az életünk vele. A magánéletünk is. Elejtünk egy szót, teszünk egy mozdulatot, valakin felejtjük a pillantásunkat vagy megveszünk egy könyvet a boltban.
Látszólag semmi különös; egyszerű, apró hétköznapi esemény. A következmények beláthatatlanok. Elindul egy változás. Néha észre sem vesszük, hogy a két esemény  között összefüggés van – és látszólag nincs is –, de ha elkezdjük firtatni, az út egyenes.
Bárcsak tudnánk előre,
hogy ezek az apró dolgok milyen következményekkel járnak. Bárcsak észre vennénk, hogy melyek azok az apróságok, amiből a világváltozás – ha csak a mi kis világunk változása is elindul. Akkor talán óvatosabbak lennénk a szavakkal, mozdulatokkal. Vagy akkor használnánk, amikor szeretnénk a változást. Vagy legalábbis akkor, ha fel vagyunk készülve rá.

Mert a változás, örök. Ha jó akkor sem áll meg a világ egy pillanatra sem – sajnos, ha rossz, akkor legalább vigasztal a tudat, hogy elmúlik. Csak idő kérdése…
Tényleg nem tudjuk uralni?
Legalább figyeljünk rá!
lejegyezte: ebarátnőm




Kép forrása: flickr.com
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_(elm%C3%A9let)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése