Oldalak

2017. május 15., hétfő

Kirándulás ajánló: Füzéri vár

Gyerekkorom óta minden évben látom távolról és közelről a Füzéri várat. Jó kis kaptatón kell felmenni a parkolóból a domb tetejére, és a legutolsó, legmeredekebb szakaszon mindig nagyon fúj a szél. Szinte csak pár falmaradvány volt ott évekig, páratlan kilátással, kevés látogatóval. Most EU-s pénzből szinte teljesen újjáépítették, már messziről látszik az úton, sőt, a zempléni hegyek között túrázva is sok helyről észre lehet venni. Lett belőle egy csodaszép, rendkívül feltűnő vár, korhűen berendezett termekkel, interaktív táblákkal, képeslap készítő automatával. Nem nagy épület (nem is volt az régen sem), és miután a Habsburgok felgyújtották, már

nem építették fel újra. Egyszerre kb. húsz ember lakott a várban a várnagy vezetésével, de mégis nagy jelentősége volt, mert széfként működött: sok pénzt tároltak itt, hiszen bevehetetlen volt, mivel sziklákra épült, és az alsó várból minden támadást vissza tudtak verni. A Perényiek idejében a koronát is itt őrizték. Annak idején a Károlyi család – akik császárpártiak voltak – sok birtokot kaptak. A helybélieknek megtiltották, hogy az ő kőbányáikból a köveket felhasználják, vagy az ő fáikat kivágják, azt mondták nekik, hogy hordják el a várat.
Ha szeretnél még érdekességeket a várról, kérdezd Kónya Ferencet, aki ott dolgozik, és 30 éve kutatja a történetét, levéltárakban, magán hagyatékokban fellelhető anyagokból.
Ha megéhezel, egyél vadat (!) a Kőkapui kastélyban.

 lejegyezte: Szemfény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése