Oldalak

2017. január 27., péntek

Hogyan neveljünk életrevalókat?


Szerintem ez napjaink egyik legnehezebb kérdése. Hogyan neveljük gyerekeinket, hogy egyrészt megfeleljünk a kor kihívásainak, másrészt helyes tisztelet- és örömteli felnőtt váljék belőlük. Mindezt úgy, hogy ha kilenc napból állna a hét, akkor se volna mindig elég a heti munkapenzumunk elvégzésére, és a munkán kívül nem csak a gyereknevelés az, amivel foglalkoznunk kellene.

Ez egy hatalmas piac, rohan is mindenki tanácsot adni. És mi, elbizonytalanodott szülők, vesszük. És próbálkozunk, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Néha bele botolhatunk olyanba, ami bár első látásra aligha gyermeknevelési eligazítás, mégis nagyot lendíthetnek rajtunk ezen a téren is, ha megértjük és jól alkalmazzuk.

Ami nekem nagyon sokat segített és még mindig segít, az egy texasi kutató bátor felvállalása. Brené Brown a szégyent kezdte el kutatni és olyan fontos területeket barangolt be egyrészről tudományos igényességgel, másrészről egy történetmesélő életszemléletével, amelyek elérnek a gyermeknevelés témaköréhez is. Négy évvel ezelőtt állt ki a nagynyilvánosság elé a Houstoni TED-en (Technológia, oktatás design előadások) és mesélt a kutatási témájáról. Akkor nagyon felkapta a világ a fejét arra, amit ez az asszony mondott. Mert fontos üzenete volt. Azt üzente:

„Ha lemondasz arról, akinek lenned kéne, és van bátorságod azzá lenni aki vagy, akkor van esélyed egy teljesebb életre.”

Bizony, bátorság kell ahhoz, hogy merjünk nem tökéletesnek lenni, és ennek felvállalása is nagyon nehéz. Nagyon nehéz megtenni az első lépést akkor is, ha nem biztos, hogy lesz második, vagy elindulni akkor is, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy más is jönni fog velünk. Bátorság és még annál is több. De a hozadéka sok-sok boldog órában, sikerekben és felszabadultságban mérhető.  Olyan megnyugtató, ha bízhatunk abban, hogy a gyermekeinknek ez majd könnyedén megy.

Ebben a megközelítésben a szülő feladata azt mondani a gyerekének: „Figyelj, édes gyermekem… nem vagy tökéletes. Az életben többször előfordul majd, hogy küszködnöd, küzdened kell, de érdemes vagy a szeretetre és tartozol valahová. Hinned kell, hogy elég jó vagy. És az elég jó, az pont elég!”

Olyan egyszerű recept! De mivel magunkkal kell kezdenünk, magunknak kell megengednünk, hogy tökéletlenek legyünk s mégis érdemesek a szeretetre, hát iszonyúan nehéz. Csak így lehet.
A hitelesség miatt.





Íme, néhány előadás, ami magyar felirattal is megnézhető:


Lejegyezte ebarátnőm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése