Oldalak

2017. január 20., péntek

A befagyott tó

Még sosem láttam ilyet azelőtt.
Hétvégén azon morfondíroztunk, hogy hová vigyük el a kutyát kicsit rohangálni ebben a cudar hol -6, hol -10 fokos hidegben. Nem igazán volt kedv a hegyekhez, nem igazán volt a kedv a hideghez. Inkább csak le akartuk tudni, hogy a hétvégi kutyafárasztás meglegyen.
Aztán hirtelen jött az ötlet! Menjünk a Balatonhoz, mintha azt mondták volna a rádióban, hogy a jegesedés szép látvány. A lustaság viszont győzött útközben és rábeszéltük a kutyát, hogy jó lesz neki a Velencei tó is. Tó ez is az is, hideg van itt is ott is, így a jegesedés majd itt, közelebb is biztos megfigyelhető. Így jutottunk el Velencére.

Ilyen a csodát, amit itt tapasztaltunk, én még sosem láttam ezelőtt.

Az egész tó egy elképesztő, összefüggő jégtábla. Tükörsima
felület, a ragyogó napsütésben. Úgy hatott, mint valami Frozen díszlet. A szélein a nádas úgy nézett ki, mint az aszpikos csirkemell, ahogy a zöldség itt-ott kilóg, máshol belesimul, de tökéletesen látható. Csodaszép és nagyon mókás időtöltésnek ígérkezett ez a kis rögtönzött tólátogatás. Csúszkáltunk, sétáltunk, élveztük a napsütést. Felkészületlenségünk okán korcsolya sajnos nem volt nálunk. Nem úgy, mint a többi ezer embernél, akik ameddig a szem ellátott korcsolyáztak, jég hokiztak. De volt, aki jég vitorlázott (most láttam ilyet először) és még jó néhány érdekes jeges dolgot csináltak tó szerte. Egyikük siklóernyőt tartott a kezében azzal száguldott a jégen.

Érdekes látvány volt és jó móka. A kutya is próbálkozott beleugrani a vízbe, de nem sikerült neki s ezen meg is lepődött. Csak csúszkált a négy lába hat irányba és emelgette őket serényen, hogy ez bizony hideg. Aztán feladta és a nádasban próbálkozott más jellegű játékkal, az legalább nem csúszott és nem volt hideg sem.

Ajánlom ezt az érdekes és ritka téli élményt mindenkinek, aki teheti.

Menjetek, nézzétek meg. A korcsolyát ne felejtsétek otthon és érdemes forró italt is bekészíteni, a környék vendéglátó egységei ugyanis nem mozdultak rá a hirtelen jött lehetőségre. Mi is nagy nehezen találtuk csak meg az egyetlen nyitva lévő büfét, ahol jófajta konyak árában ittunk egy forró teát.

Lejegyezte: Sziluett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése