Oldalak

2015. december 18., péntek

Hogyan teremtsük meg a karácsonyi csodát?

Nektek mi jut eszetekbe az adventről? Nekem a forralt bor, az andalogás az adventi vásárokban, a milliónyi karácsonyi fény, a plázákban szóló karácsonyi dalok, az édes kekszek illata. 
Ezeket mind nagyon szeretem, de a gyermekeimnek szeretnék átadni valamit abból a csodából, amit gyerekkoromban jelentett a várakozás. Nos, akkoriban - felénk legalábbis -nem voltak adventi vásárok, plázák még sehol, a rádiók sem játszottak unos-untalan karácsonyi dalokat. Volt viszont karácsony napján szánkózás, hóember-építés, utána jóleső melegedés forró kakaóval, fahéjas keksz, narancs illat. Manapság viszont a hóra nem számíthatunk, ezért a hangulatot kell megtalálnom, amitől valódi csoda lehetett minden karácsony. Azt hiszem, a hagyományokban van a titok, azoktól lett az Ünnep a miénk, kiszámíthatóan meleg és otthonos.

De hogyan teremtsük meg a saját hagyományinkat, hogy a csodavárás körüljárjon minket? Tele vagyok kérdésekkel...

Először is:
hogyan töltsük a szentestét? Itthon, csendben, csak mi négyen - én ezt hoztam magammal, vagy nagy családdal, hangosan - ami a férjemnek jelenti a karácsonyt?

Díszítsük együtt a fát, mert gyerekkoromban határozottan ez volt a kedvencem 24-én, vagy legyen a fa meglepetés, mert Anyukám azt mondta, ő már bánja, hogy ezt a csodát nem adta meg nekünk? És ha már meglepetés a fa, hozza azt is az angyal vagy megvehetjük együtt? Egyáltalán, ma még ugyanakkora csoda tud lenni a karácsonyfa, mint nekünk volt egykor? Hiszen mire eljön a szenteste, már vagy száz fát látunk, köztük nagyobbakat, csillogóbbakat is, mint a mienk.

És a legnagyobb dilemma: ki hozza az ajándékokat?  Az angyalok? Vagy a  kis Jézus? Vagy ne boncolgassuk, honnan van, maradjunk annyiban, hogy akit szeretnek, azt valamilyen formában megajándékozzák? De mi van, ha az óvodába a Jézuska érkezik, az unokatestvérek az Angyalt várják, és az egyik mesekönyvben (amerikai adaptáció) a Télapó hozza az ajándékot?
És ha nekünk nincs szerepünk az ajándékozásban, akkor miért töltjük meg az autót ajándék dobozokkal, amikor a Nagyiékhoz indulunk?

Segítsetek! Ti hogyan csináljátok? Vagy nyugodjak meg és higgyek benne, hogy a gyerekeknek úgy a legjobb, ahogy lesz? Azt hiszem, egyelőre ennél maradok és megyek fahéjas kekszet sütni.

De ha van ötletek, hogyan teremtsünk valódi csodát, kérlek, osszátok meg velem!





lejegyezte: felhőjegyzet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése