Oldalak

2015. október 26., hétfő

Majd ha itt a 98...

Nem is olyan régen a boltban elcsíptem egy beszélgetést:

"98 éves lesz. 17-ben született.
Édesem!!! És mit veszel neki?
Megmondom, de el ne szóld magad előtte!
Dehogy! Na, mondd már!
Máray válogatást. Nagyon fog örülni…"

Közben eltávolodtak, nem hallottam őket többet, de mosolyogva néztem utánuk, mert eszembe jutott az én mamám, aki szintén szép kort élt meg, 99 évet.  

De nem csak Mama jutott eszembe, hanem az is, hogy milyen irigylésre méltó az, ha valakit a 98. szülinapján Máray válogatással lepnek meg. Mert ezek szerint még mindig olvas. Még látja a betűket, felfogja az értelmüket, még gyönyörűségét leli a könyvekben. És nem utolsó sorban figyelmes rokonok és barátok veszik körül.

Aki most közelít a 100-hoz, egy jóval másabb világban élte le élete nagy részét. Nem volt az élelmiszerekben annyi műanyag, a levegőben annyi szenny, a szervezetben annyi stressz, a lélekben oly sok meghasonlás, a szívekben akkora űr.  Nehéz idők voltak azok, sokszor nehezebbek is, mint napjainkban. Mégis volt idejük felfogni, feldolgozni, megosztani egymással – nem a neten, hanem személyesen - és ÉLNI, ahogy kell.

Mára felgyorsult a világ. Ebben az eszeveszett információáramlásban csak kapkodjuk a fejünket. Kinek van ideje rácsodálkozni pozitív dolgokra, amik nem feltétlenül praktikusak, csak öncélúan szépek? Van még időnk a gondolatokra, a művészetre, a másik emberre? Az élelmiszerekben ki tudja manapság pontosan, hogy mi van, a környezetünkben talán jobb is ha nem tudjuk, hogy mennyi a szenny. A stressz hű kutyaként követ minket. Gyermekded lelkünk sokszor meghasonlik. A gyógyszeripar legálisan vegyszerekkel kezeli a testi problémánkat, az alvilág illegálisan ugyanazzal a lelkit. Állítólag nő az átlagéletkor, de ez mennyire jelent minőségi életet?  

Majd ha megéljük a 98. születésnapunkat, vajon mi érdemesek leszünk egy Máray válogatásra? Fogunk olvasni és örömünket leljük majd benne? Lesz, aki figyel ránk és tudja, hogy mivel szerezhetne örömet nekünk?  
Remélem igen.

lejegyezte kedves vendégünk, Piros Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése