Oldalak

2014. december 19., péntek

Csináld magad karácsonyfa díszek



A tömeggyártás helyett vagy mellett olykor szeretem saját készítésű díszekkel ékesíteni a fenyőt. Kis kézügyességgel, türelemmel és némi kreativitással mesés, egyedi díszek készülhetnek, amik aztán jó érzéssel töltik el az embert az ünnepek alatt minden alkalommal, amikor ránéz a „művére”, a feldíszített karácsonyfára. Kézügyességgel nem szolgálhatok a fenyő díszek otthoni elkészítéséhez, de néhány ötlettel igen. 

Szárított gyümölcsök: szeletelt narancsot, citromot, csillag gyümölcsöt, almát megszárítunk (3-4 mm karikákat vágunk a gyümölcsből, majd sütőben 70-80 C 3-4 órán át szárítjuk) majd selyemzsinórból vagy kender zsinórból akasztót készítünk és fellógatjuk a fenyőre.


Bogyók: csipkebogyót, kökényt, galagonyát kis csokorba kötünk selyemszalaggal, vagy kender zsinórral és így lógatjuk fel a fenyőre (érdemes előtte szárítani kicsit a kökényt, bár nedvdús külleméből veszít kicsit, de sokáig eltartható marad, és jól mutat majd a fán)

Hólabdák: hungarocellt szétszedünk egészen apró darabjaira (de lehet venni hungarocell golyócskákat kifejezetten díszítés céljára), kartonból a kívánt formákat (alma, körte, fenyőfa, csengő stb.) kivágjuk, ragasztóval bekenjük a forma felső 1/3-át és rászórjuk a hungarocell golyókat.

Horgolt figurák: virágot, fenyőt, csengőt, hópelyhet horgolunk a nekünk tetsző színű pamutból, keményítés után szalaggal felrakható a fenyőfára. (ehhez elengedhetetlen a horgolás tudományának ismerete vagy legalább a nyitottság arra, hogy megpróbáljuk elsajátítani)

Fenyőtobozok: rengeteg lehetőség rejlik bennük. Kombinálhatjuk csipkebogyóval, galagonyával, ragaszthatunk alá hungarocell talpat, hogy mini fenyő formája legyen. Lefújhatjuk ezüsttel, arannyal, fehérrel (mintha havas lenne) de természetes formájában is felkerülhet a fenyőre.

Termések:
- vadgesztenyére akasztót készítünk (fél cm lukat fúrunk rá) egy kb 7 mm-es fogpiszkáló darabkára zsinórt kötünk, a fogpiszkálót beledugjuk a gesztenye belsejébe úgy, hogy mindkét oldala kapaszkodjon) ezután színezhetjük a fenyőtobozhoz hasonlóan.
- földi mogyorót, mandulát – felfűzhetjük, vagy egyenként kender zsinórral, masnival átköthetjük és már mehet is a fára
- diót a maga természetességével, vagy a fenyőtobozokhoz hasonlóan színnel ellátva is tehetünk a fenyő fára, vagy a fa alá.

Ajándék dobozok: mini ajándék dobozokat készíthetünk vékonyabb kartonpapírból, melyeket aztán becsomagolunk és a csomagoló szalaggal fellógatunk a fára. Elrejthetünk benne apró meglepetéseket, mint például gumicukor, mogyoró, kesudió, mandula.

Mézeskalács: ki-ki a saját ízlésére formázhatja, díszítheti a mézeskalácsokat, melyeket aztán fel lehet tenni a karácsonyfára is. Sütésnél érdemes kiszúrni a mézeskalács figura tetejét, hogy egyszerűbb legyen az akasztót elkészíteni hozzá. A kedvenc mézeskalács figuráim azok, amelyek nem annyira szokványos karácsonyi formákat mintáznak, ilyen például a medve, a vödör, a csupor, a lombos fa. Szeretek hangulatos díszítést adni ezeknek a formáknak és őszintén meglepni vele a klasszikus csengőre, szarvasra, fenyőre, csillagra számító vendégeket. Lépjünk ki a megszokásból, teremtsünk új dolgokat. Mosolyt csalhatunk az arcokra vele.

Fahéj és vanília rúd: mindkettő jól mutat a fán, vékony selyemszalaggal átkötve (és ha picit megkaparjuk késsel a felületüket, mesés természetes illattal árasztják el a lakást.

Papír girlandok: apró színes papír csíkokat karikákká ragasztunk úgy, hogy a karikák egymásba fonódjanak és egy hosszú láncot képezzenek. Készíthetünk egyszínű karika láncot vagy színeset. Ezen kívül millió féle verzió készíthető egy hullámos vagy zikk-zakkos olló segítségével.

Kombinálhatjuk a fenti ötleteket egymással is, például a gyümölcsöket a termésekkel, vagy a fahéjat az ajándék dobozzal, a vanília rudat a szárított naranccsal. Csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek. Kellemes készülődést Mindenkinek.



elkészítette és lejegyezte: sziluett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése