Oldalak

2014. november 28., péntek

Női kézilabda EB Budapest ...és gyorstalpaló



Zúg a lelátó! A nézők ritmikusan skandálják a biztató szavakat, a játékosok szívüket-lelküket kitéve küzdenek! Hajrá Lányok!

Ez a kézilabda! A női kézilabda!

Kézilabda Európa bajnokságot kétévente rendeznek. Legutóbb 2012-ben Szerbia rendezésében a Magyar válogatott bronzérmes lett. Az aranyérmet a montenegrói válogatott vihette haza. Idén ők a címvédők. A 2014-es női kézilabda Európa-bajnokságot december 7. és december 21. között közösen rendezi Magyarország és Horvátország.  A torna mérkőzéseinek öt város ad otthont: Budapest, Debrecen, Győr, valamint Zágráb, és Varasd. A döntőt a Papp László Budapest Sportarénában rendezik. A tornán 16 csapat vesz részt, ebből kettő a rendezőket képviseli és 14 csapat a selejtezőkből jutott be a tornára. A torna győztese részvételi jogot szerez a 2016-os nyári olimpiai játékokra, és a 2015-ös női kézilabda-világbajnokságra.


Jöjjön a gyorstalpaló:
Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején a nők számára a torna volt a kor domináns sportága. De a kor lányai-asszonyai bizony, unták! Új szelek fújtak, új mozgásforma kellett, amely szakít a torna kötött szabályaival, mozgásformájával; dinamikus, élvezetes, szórakoztató és nem mellesleg nők is játszhatják. Az eldurvult labdarúgásnál és az akkor divatos rugby-nél csakis valami „finomabb” jöhetett szóba. Három alapmozgás kombinációjából (a futás, az ugrás és a dobás) alakult ki a „nőies” kézilabda.
Sokunkban felmerül, hogy a mai kézilabda, a pályán látható megmozdulások alapján, nem is annyira is „finom”és semmiképp nem „nőies”. És a fiaink is igazán oda vannak érte!

Egy kézilabdacsapat 14 játékosból áll. A játéktéren egyszerre maximum 7 játékos tartózkodhat, a többiek a csereterületen foglalnak helyet. Mindig van egy kijelölt, jól azonosítható kapus a pályára, aki a többiekétől eltérő mezt visel. 

A játékidő 2x30 perc, a félidei szünet 10 perc. Az a csapat nyer, amelyik rendes játékidőn belül több gólt dob. Kupameccseken, a mérkőzés nem végződhet döntetlenre, ilyenkor, ha a rendes játékidő után döntetlenre állnának a csapatok, akkor öt perc szünetet követően 2×5 perc hosszabbítás következik, egy perces félidei szünettel. Ha ezután is döntetlen az állás, akkor öt perc szünetet követően újabb 2×5 perces ráadás következik, ugyanúgy egy perces szünettel a félidőben. Ha ezután is döntetlen lenne az állás, akkor a 7 méteres dobások döntenek.

Több más labdajátéktól eltérően a csere alatt a játék nem áll meg, a cserét folyamatos játék közben kell végrehajtani. Ha a becserélendő játékos hamarabb lép pályára, minthogy a lecserélt játékos elhagyná azt, az szabálytalan cserének minősül, és kétperces büntetés a „jutalma”. Egy mérkőzésen tetszőleges számú csere hajtható végre.

Mezőnyjátékos lehet: jobbszélső, jobbátlövő, irányító, bal-átlövő, balszélső, beálló, ezeken a posztokon játszó játékosok, más és más taktikát folytatnak támadáskor és védekezéskor.
A mezőnyjátékos kézzel, karral, fejjel, törzzsel, combbal és térddel érhet a labdába, a labdát ilyen módszerekkel is csak legfeljebb három másodpercig tarthatja meg. Labdával a kézben maximum három lépést lehet megtenni. A kapus a saját kapujának előterében korlátlanul mozoghat, akár a labdával is, figyelmen kívül hagyva a mezőnyjátékosokra érvényes lépésszabályt. A kapus a kapuelőtérben védekezés céljából bármely testrészével érintheti a labdát, azonban eközben nem veszélyeztetheti az ellenfelet.

Büntető: avagy 7 méteres dobás. Ilyen esetben a labdát közvetlenül kapura kell lőni, annak átadására, vagy az esetlegesen a kapusról, kapufáról kipattanó labda újbóli megjátszására már nincs mód, de a kapusról vagy a kapufáról a kapuba pattanó labda érvényes gólt jelent.

A játékvezetők: A kézilabda-mérkőzést két egyenjogú játékvezető vezeti. A mérkőzéseken a játékosok közül csak a csapatkapitányok szólhatnak hozzájuk. A mérkőzés előtt a játékvezetők ellenőrzik a játéktér, a kapuk és a labdák állapotát, ellenőrzik a csapatok felszerelését, a játékosok öltözékét. A mérkőzés megkezdésekor az egyik játékvezető, mint mezőny-játékvezető, a középvonalnál helyezkedik el, ő a támadó csapat támadási iránya felé néz, míg a másik a védekező csapat mögül, az alapvonalnál figyeli az eseményeket. A két játékvezető szerepe a támadások váltakozásával felcserélődik. Síppal és kézjelzésekkel adnak utasításokat

A technikai részletek:
A labda: bőr vagy műanyag borítású lehet. A kézilabda pálya 40×20 méteres, téglalap alakú. Felosztása: Középvonal: A pályát két egyenlő területű térfélre osztja, a két oldalvonal felezőpontjának összekötésével. Oldalvonal: A pálya hosszabb oldala. Cserevonal: Az oldalvonalra merőleges, a felezővonaltól 4,5 méterre meghúzott vonal. Itt végezhetők a játékos cserék. Kapuelőtér: A két kapu előtt található folyamatos vonallal körülvett rész. Ezt a vonalat a kapuktól 6 méterre húzzák meg. Itt csak a kapus tartózkodhat. Szaggatott szabaddobási vonal: Minden pontja a kaputól 9 méterre, a kapuelőtér-vonaltól 3 méterre van felfestve. Hétméteres vonal: A kaputól 7 méterre található 1 méteres vonal. A vonal mögött helyezkedik el a 7 méteres dobást elvégző játékos. Párhuzamos a gólvonallal. Gólvonal: A két kapufa mögött van, párhuzamos a büntetődobó-vonallal. Ha ezen a vonalon szabályosan áthalad a labda, azt gólnak kell tekinteni. Kapus-határvonal: Hétméteres dobásnál a kapus nem lépheti át mindaddig, amíg a dobó játékos kezét a labda el nem hagyta. A két kapu a pályán egymással szemben, a két alapvonal közepén helyezkedik el. Mérete: 2,08 méter magas és 3 méter széles. A kapukat két különböző színnel kell befesteni

Sportolóink, két évvel ezelőtti harmadik helye nagy reményekkel kecsegtetnek bennünket, de ne essünk abba a hibába, ahelyett, hogy szurkolnánk nekik egyszerűen csak magától értetődően elvárjuk a lányok győzelmét.  Ne feledjük, a mi dolgunk, hogy napról napra leüljünk a tv képernyő elé, vagy az itthoni megrendezés előnyét élvezve, személyesen kimenjünk a helyszínre, biztassuk őket, és örüljünk, bármi is legyen az eredmény. Hatalmas munka van minden belőtt gólban és ez a játék folyamán lányaink arcán is látható. 

Tehát Hajrá Magyarország, Hajrá Lányok!



A kép részlet a 2014 kézilabda EB hivatalos logójáról 


Lejegyezte: tintaflinta




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése