Oldalak

2014. október 8., szerda

A szőlő

Az emberiség talán legősibb növénye, már a Bibliában is szerepel. Noé a világot elpusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel. Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott kenyér és bor pedig azóta része az egyházi liturgiáknak. A görög monda szerint Kolhiszban virult az első szőlőtő, s innen terjedt el a Földközi-tenger partvidékén. Ezt állítja a monda, az igazság az, hogy a szőlő egyik őshazája valóban valahol Kis-Ázsiában keresendő, ahol ma is vadon él. A szőlő őshazáját tehát pontosan meghatározni nem tudjuk. Egy azonban bizonyos, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés valahol Európa és Ázsia határán kezdődött. Magyarországon is több szőlőfaj megtalálható, és ezeken a helyeken, méltán híres borvidékek alakultak ki. Borszőlőből van néhány őshonosunk is mint a kéknyelű, a legismertebb csemegeszőlő fajták nálunk a Csaba gyöngye, az Izabella, és az Otelló.


Együnk sok szőlőt! Hogy miért?

Mert a szőlő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a káliumtartalma, ami egyébként vízhajtóként hat, de van benne gyümölcssav és szőlőcukor is. A szőlőmagnak pedig pozitív hatása van a vérnyomásra és a magas koleszterinszintre. A szőlő tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Jó hatással van az idegrendszerre. A szőlő, cukortartalma miatt, energiát ad. Továbbá gyógyítja a bél megbetegedéseit, megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az úgynevezett flavonidok – főleg a piros szőlőben találhatók – jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
A szőlő jótékony hatását a kozmetikában is élvezhetjük. Selymessé, feszessé, és fényessé teszi a bőrt.
Mint oly sok gyümölcsöt a szőlőt is érdemes frissen, héjával és magjával együtt fogyasztani. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, sajthoz és a sütemények tetején is. Illetve ne feledkezzünk meg a gyümölcsből készült nedűről, magáról a borról, melyről bővebben következő írásunkban olvashatsz.
Íme egy gyors és finom szőlős sütemény. Kókusz kedvelőknek ajánlom, az alaptészta bármilyen gyümölcsöt elbír, ez itt a szőlős változat.

Kókuszos, szőlős szelet
Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt (finom, rétes)
  • 8  dkg kókuszreszelék
  • 3 db tojás
  • 3 ek citromlé (vagy fél citrom leve)
  • 0,5 tk sütőpor
  • 2 fürt szőlő (ízlés szerinti mennyiség)
  • vaj illetve liszt a forma kikenéséhez
  • porcukor a már elkészült sütemény tetejére
Először a vajat a porcukorral és a tojásokkal alaposan habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd az egészet apránként a tojásos masszához adjuk. Elővesszük a kivajazott, kilisztezett tepsit, vagy pite formát és belesimítjuk a masszát. A megmosott, lecsepegtetett szőlőszemeket a tésztára helyezzük. A 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, tűpróbáig sütjük. Az a lényeg, hogy szép, világosbarna színe legyen. Ha megsült porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat!


lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése