Oldalak

2014. október 6., hétfő

A sör



A nyárral együtt elmúltak a zenei fesztiválok, s most, bármerre nézünk a gasztró-fesztiválok uralják a terepet: még mielőtt megkóstolhatnánk az újbort itt a sörfesztiválok időszaka. A sörfesztiválok királya, (vagy királynője) méltán a müncheni Oktoberfest. A világ legnagyobb sörös népünnepélye, melyet 1810 óta évről évre több millió ember látogat. Aki nem jut el Münchenig, az se csüggedjen, hiszen Magyarországon is lesz hasonló - vagy majdnem hasonló -, ha érdekel kattints a linkre a részletes programért. 

De lássunk egy kis gyorstalpalót magáról a sörről - nekünk nőknek - röviden. 

Mikori találmány a sör?
Az emberiség legrégebbi italai közé tartozik. Már 6000 esztendővel ezelőtt is ismerték Babilonban. A Tigris és az Eufrátesz folyó menti őslakosok árpából, élesztővel erjesztették, főzték a sört. A királyok sört ajándékoztak az ünnepekre a papságnak. S míg a munkások naponta egy korsó sört kaptak, a hivatalnokok négy-öt korsóra is számíthattak.
A babiloni sör-kultúra elterjedt a hettitáknál és az egyiptomiaknál. Tőlük vették át a kaukázusiak, és ők adták tovább a népvándorlás során nyugatra sodort más törzseknek a sörfőzés tudományát. Már a honfoglaló Árpád fiai sem vetették meg az árpa nemes nedűjét! A régészek véleménye szerint a kor asszonyai nagy fakádakban főzték a sört. A vízzel telt edénybe áttüzesedett köveket dobáltak: így forralták fel a komlóval ízesített folyadékot. A sörfőzés hagyománya a későbbiek során a kolostorokhoz kapcsolódott. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben, vagy annak alapanyagaiban fizették meg.
Az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) szerint sörkészítéshez a következő négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz.

A sör készítése: (csakis olyanoknak, akik ezzel nincsenek tisztában :-)…)
Cefrézés: A sör készítésének első lépéseként az árpából malátát kell készíteni.
Komlózás: A komló (Humulus lupulus) tobozos nővirágzatának pikkelyében illó olaj, gyanta, csersav és más keserű anyag található. Az illóolaj zamatot - ízt ad, a gyanta és a csersav a rothasztó baktériumok fejlődését gátolja.
Erjesztés: Manapság ez már ellenőrzött körülmények között, mesterségesen hűtött helyiségben történik, hogy szabályozni tudják az egyes baktériumok elszaporodását. Az erjesztés két részre osztható: főerjedésre és utóerjedésre. Az előbbi összesen 14 nap alatt történik meg.
Ászokolás: Talán a sör készítés folyamatának legismeretlenebb része, ami valójában a sör ászok pincében történő utóerjedése. Ezekben a pincékben állandóan 0 °C közeli a hőmérséklet s az ászkolás általában 2-5 hónap alatt lezajlik. A sör megtisztul és szén-dioxiddal telítődik, kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája.
Palackozás: A palackos sört általában pasztőrözik 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen. Az alkoholtartalom attól függ milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették.

A sörnek az ínyencek manapság már számtalan fajtáját élvezhetik. Vannak spontán erjesztésű sörök (Lambic/Lambiek), felső-erjesztésű sörök (Ale), alsó-erjesztésű sörök (Lager), hibrid, különleges eljárással készülő sörök, ízesített sörök, bio sörök, és - kimondani is ijesztő - alkoholmentes sörök is.
Megemlíteném, hogy manapság újra feltámadtak a kézműves söröket készítő kisüzemek. Ha kíváncsi vagy hol találsz olyan helyeket ahol ezeket megkóstolhatod, íme: 

Nyilván a sörnek, mint alkohol tartalmú italnak, mértéktelen fogyasztás esetén vannak káros hatásai (károsítja a májat, az idegrendszert, és megrövidíti az élettartamot), de ésszerű keretek között fogyasztva több jótékony hatása van mint gondolnánk. Sorolom:

  • jelentős antioxidáns tartalmú,
  • vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
  • az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli,
  • nyugtató, altató hatású, feszültségoldó,
  • magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
  • jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
  • vírusfertőzések ellen véd,
  • stimulálja az immunrendszer,
  • magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal,
  • nem utolsó sorban bőr és hajszépítő hatása is közismert.

Íme egy szépségtipp: Egy speciális sörös fürdő a téli hónapokban, a gyorsan kiszáradó bőrnek hatásos ápolást nyújt. 3 dl sört keverj össze 1 dl almaecettel, adj hozzá két evőkanál tejet, végül pedig az egészben oldj fel egy teáskanál tengeri sót. Öntsd az egészet a fürdővízhez, majd feküdj benne 20 percig! HAJRÁ…

A szépítő fürdő után töröld szárazra magad, öltözz fel rétegesen, csinosan és irány egy sörfesztivál!

Egészségetekre, és jó szépülést kívül - belül!



 
lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése