Oldalak

2014. július 18., péntek

Padlizsán olasz módra

Ki ne ismerné a piacokon nagy mennyiségben megtalálható, mély lila (padlizsán) színű zöldséget. Sokan a hajuk színének kívánt árnyalatát is ennek a növénynek említésével azonosítják be. Egyébként a padlizsán színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, úgyhogy csak óvatosan a fodrásznál!

A padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény és a „mediterrán étrend” tipikus eleme. Kalóriaszegény növény (100 g-ban 18 kcal), ám ásványi anyagokban (főleg káliumban) és vitaminokban (elsősorban vízben oldódókban) gazdag. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaz.
Emészthetőségét az elkészítési mód alapvetően befolyásolja, jó ha tudjuk, hogy mindig jobban emészthető, ha kevés zsiradékban készítettük el. A kalóriát nem azért említettem, mert most azonnal számolgatásba kell fogni, de van akinek számít, mint ahogy az is hogy milyen életfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz.

Nekem nem is ezek miatt nagy kedvencem, hanem azért, mert van valami izgató az ízében. Nehezen tudom meghatározni, de ha padlizsános ételt készítek mindig megragad az egyszerre kesernyés és bársonyosan simogató íze. Tényleg gondban vagyok a fogalmazással, de az aromája, valahogy olyan ellentmondásos nekem és annyira eltér a megszokott sós/borsos/paprikás íz világtól, hogy mindig nagy-nagy örömmel fogok neki, hogy feldobjam az étrendünket vele.
Különböző recept oldalakon több száz lehetséges elkészítési lehetőséggel találkozhatunk, de nekem van egy másik forrásom is. Piacra járó típus vagyok és ott futottam össze egy idősödő, kedves, házaspárral. Valahogy hetente mindig ugyanakkor és ugyanazoknál a standoknál szoktunk megállni, szemlézni és vásárolni. Hamar szóba elegyedtünk, s ha már elindult a piaci mustra, a receptek cseréjére is hipp-hopp sor került. Ezt a padlizsános receptet egy olaszországi nyaralásukról hozták haza. Nálunk a család hamar rákapott, remélem sokak kedvence lesz.

Íme:

  • végy két keményebb, szép, egészséges padlizsánt, pucold meg, majd szeld vékony karikákra
  • kevés olívaolajon serpenyőben süsd át mindkét felét a padlizsán szeleteknek
  • eközben egy üveg edény aljára locsolj olíva olajat (szilikon ecsettel kikenheted, vagy pumpás adagolóval szórd vékonyan)
  • jöhet rá az előzőleg átsütött zöldség
  • nagyon vékonyra karikázott fokhagyma
  • ecet (10%os elég, vagy használhatsz almaecetet is) ugyancsak finoman locsolva
Lényegében meg is lennénk, mert ha elfogyott a hozzávaló, az egész mehet a hűtőbe egy teljes napra . Ha már hagytuk a hűvösben összeérni az ízeket, pirítóssal, vajas kenyérrel három-négy napig is fogyasztható a finomság.

Jó étvágyat mindenkinek!



 

lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése