Oldalak

2014. július 7., hétfő

Jégkocka csodák

Itt a perzselő, barnító, vízpartra kergető nyár. Cáfolhatatlanul megérkezett és tikkasztó hőségével néhányan már-már soknak is érezzük. Hiszen úgy vagyunk ezzel a forró nyári időszakkal, hogy a havas, hideg, sötét estéken epekedve várjuk, de mikor végre ruhát bomlasztva, vizet pocsolyává majd repedező földdé szárítva megérkezik, akkor panasz hagyja el a szánkat és túlzásnak érezzük a perzselő meleget.  Amikor pedig a hőmérő 36 C fok fölé kúszik, szinte elviselhetetlenné válik a nyomasztó, vibráló hőség. Ilyenkor aztán elkezdünk gondolkodni, mivel lehetne enyhíteni a tikkasztó forróságot?


Egy idő után a sima víz nagy mennyiségű fogyasztása unalmassá válik. A forró nyári napokon egyszerű megoldás a gyümölcstea vagy fekete tea citrommal, esetleg egy jó rooibos kellemesen lehűtve. Vagy gyümölcs kompót, idény gyümölcsökből tetszés szerint variálva, behűtve. Szintén egyszerű és nagyszerű a házilag ízesített ásványvíz, például mentával, lime-mal, citrommal.

De mit tehetünk, ha elfelejtettük hűtőbe rakni a hűsítőt, és tombol a hőség a lakásban? Egyszerű megoldás a jégkocka gyártás (szintén előre kell gondolkodni, de nagy mennyiségben készíthető és sokáig felhasználható).

A jégkocka készítés nagyon sok lehetőséget rejt. Néhány ötlet a sok közül:

·         Készíthetünk gyümölcsös jeget. A jégkocka tartóba például málnát, epret, áfonyát, gránátalma szemeket helyezünk, ezt követően töltjük fel vízzel. Dekorációnak is zseniális, de ásványvízhez adagolva, a mutatósság mellett, olvadást követően árnyalatnyi íz élményt is nyújt.
·         Rakhatunk a jégkocka tartóba citrom karikát, lime karikát, mentát, citromfüvet.
·         A vizet helyettesíthetjük gyümölcslével így színes jégkockákat kapunk.
·         Lefagyaszthatjuk a teát, amit aztán poharakba adagolva igazi jeges teaként kínálhatunk.
·         Használhatunk a víz helyett tejet, tejes kávét, kakaót. Ezek a jégkockák tej alapú turmixok ízesítésére kiválóak vagy jeges kávékhoz, frapucsinókhoz ajánlottak.
·         Fagyasszunk le olvasztott csokoládét, kiváló jeges csoki készül belőle tejben felolvadva.
·         Fagyaszthatunk ehető virágszirmokat a jégkockába.
·         Készíthetünk vaníliás jégbombát. Vaníliás cukrot, bourbon vaníliát és mandulás tejet fagyasszunk le jégkocka tartóban, majd adagoljuk poharakba (ízlés szerint tovább hígítható tejjel).
·         Gyümölcspüréből színes íz bombákat fagyaszthatunk.
·         Készíthetünk szörp-jégkockát, egy mozdulattal hűtjük és ízesítjük a vizet. Ebben az esetben érdemes figyelni az pohár méretére, hogy olvadáskor a megfelelő szörp-víz arányt kapjuk.

Kombinálhatjuk a fenti ötleteket, hiszen igazából csak a fantáziánk szab határt a csoda jégkockák gyártásában. Például kék áfonyához málnalevet adagolhatunk és máris kész a piros jégbe zárt kékség. Vagy málna szemhez kivi szörpöt töltünk és így zöld jégben piros színeket kapunk.
Feldobhatod a színes, ötletes, ízletes jégkockákkal a hétvégi partit vagy az esti iszogatást a barátokkal. De tökéletes megoldás lehet egy forró nyári nap után az esti, családi ejtőzéshez a teraszon vagy a nappaliban.

Kellemes hűsölést.




lejegyezte: sziluett




 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése