Oldalak

2014. július 25., péntek

Ha nyár, akkor LECSÓ…

A lecsó, bár úgy gondolnánk hagyományos, híres magyar étel, valójában balkáni eredetű, de ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsót az Európa-szerte parádézó magyar huszárok terjesztették el. Ez az étel lényegében egy zöldség ragu, paradicsom-paprika és más nyári zöldséget tartalmazó "pörkölt". A télre eltett, "natúr lecsó" azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz. Mint oly sok mindennek, ennek az ételnek is van fesztiválja, a legközelebbi: 2014. augusztus 03. Miskolcon
Itt olvashatsz róla:
www.miskolcilecsofesztival.hu

Se szeri, se száma az elkészítés módjának, a technikájának, sőt tálalásának se.
Lehet készíteni: serpenyőben, fazékban, bográcsban, tepsiben, de akár a most divatos wok serpenyőben is.
Hogyan készítsük?
No igen, itt mindenkinek, aki szereti a lecsót beugrik egy kép, egy íz, és főleg egy kéz. Annak a keze, arca, aki anno ezt az ételt valamikor megszerettette velünk.
Sok-sok elkészítési mód kínálkozik, a lényeg az elmaradhatatlan hozzávaló: a hagyma, paprika és a paradicsom. Megszámlálhatatlan formában készítik, van a tojásos lecsó, rizses, tarhonyás, kolbászos, virslis, és mindegyik változata elfogadott. Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák: készítenek lecsós hússzeleteket, lecsós májat, vagy lecsós debrecenit. Ezeknél tálalásakor a köret (általában főtt rizs vagy burgonya) tetejére kerül a húsféleség és ezt öntik le lecsóval. Szezonális étel, de nyilván itt közre játszik az alapanyagok ízének, illetve árának változása.
Tojásos Lecsó…
Hozzávalók:
  • olaj /házi zsír
  • vöröshagyma
  • szalonna /amilyet szeretnénk, sós, füstölt húsos...
  • paradicsom
  • paprika / ha nincs kisgyermek, belevágható hegyes erős paprika is a végén
  • pirospaprika / én ezt nem szoktam használni, de lecsós szeletnél bele tehető
  • virsli /lecsókolbász, pár karika füstöltkolbász
  • fűszerek / só, bors, és amit szeretsz... Kóstolj közben!
  • tojás

Az én családomnál az elfogadott változata, mint oly sok mindennél a gyerekek ízvilága miatt alakult, úgy ahogy most leírom
Végy, egy serpenyőt melegíts benne egy kis olajat, majd a felaprított, kockára vagy szeletekre vágott hagymát süsd üvegesre rajta. (Itt jöhet,  - ha bele tudjuk csempészni -, a szalonna, zsírjára pirítva és eltávolítva, nehogy gyermekünk meglássa.) Majd jöhet a felkarikázott paprika, közben fűszerezés, só, bors, ízlés szerint kevés majoránna. Pár perces főzéssel, amihez egy pici, - tényleg kevés - vízzel rásegítünk, fedővel lefedjük és addig felszeleteljük a paradicsomot és a virslit. A virslit pirítjuk előbb meg és csak utána jönnek a paradicsom szeletek. Amíg ezek egyet, kettőt rottyannak, felverjük a tojásokat, amit sóval megszórunk, és a már félig kész, de nem szétfőzött ragura borítjuk. Amikor a tojás megfelelő állagúra összeáll, akkor kész a lecsónk.
Nálunk, míg kisebbek voltak a gyerekek, főleg a tojás és a virsli dominált, de ahogy nőttek, úgy lehetett a zöldségek és a fűszerek mennyiségét emelni. Természetesen, mint annyi mindent, mi ismerjük gyermekünk és családunk ízvilágát. Sütés közben folyamatosan kóstoljunk és ízesítsünk. A lecsó készítésénél tényleg szárnyalhat a fantáziánk, és a konyhában megtalálható fűszerekkel az ízét variálhatjuk.
És, ha kis gyermekünknél biztos sikert szeretnénk elérni, tegyük a lejátszóba Walt Disney Lecsó című meséjét, és míg ő nézi, mi elkészítjük ezt a finomságot, és szeretettel tálaljuk.
Sok sikert, és jó étvágyat mindenkinek!

lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése