Oldalak

2014. június 27., péntek

Illatos gyógyír a hárs


Úton-útfélen édes illat andalít. Itt a nyár. Ebben a melegben hiába az illat, oda a romantika, ezt zümmögöm magamban :

A hársfa mind virágzik,
a csíz mind énekel,
a lomb sugárban ázik,
csak szíved alszik el.

Nyílnak feléd a lányok,
mint ékszer-ládikók –
nem is figyelsz utánok,
kedved beszőtte pók.


Már csak hitet szeretnél,
szolgálnád Ég-Urát,
minden hiút levetnél,
viselnél szőrcsuhát.

A hársfa mind virágzik,
a csíz mind énekel,
a lomb sugárban ázik,
csak szíved alszik el. (Weöres Sándor: A hársfa mind virágzik)

Bizony, oda a romantika, ezt az illatos fa-virágot is gyakorlatias oldaláról kapjuk elő, mert ez egy illatos gyógyír és nem is akármilyen! Az tény, hogy minden hárs illatos, de nem minden hárs gyógyít. Júniustól  bódítanak friss illatukkal a hársfák. Fontos, hogy ha magunk is akarunk a virágokból gyűjteni, megismerjük, melyikről gyűjthetünk és melyikről nem.

A következő hársfajok virágát gyűjthetjük gyógyászati célra: a kislevelű hárs, a közönséges hárs és a nagylevelű hárs. 

Az ezüst hárs  (más néven magyarhárs) virágát ne gyűjtsük, mert azok  allergiát válthatnak ki. Gyógyászati célra nem alkalmas, szagolgatni lehet azért bátran.

Honnan ismerjük fel, hogy melyik melyik?

Legegyszerübb megjegyezni az ezüsthárs jellegzetességeit, ezt biztosan felismerjük: csillagszőrök borítják, amitől a levél fonákja ezüstösen fénylik.

Így gyűjtsük a hársvirágot:

Napos időben fogjunk neki! Szedésre akkor alkalmas, amikor a virágok java kinyílt, a többi  éppen feslik. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, azért nem használható, a bimbók nem hatásosak. Elvirágzott, földre lehullott részek ne kerüljenek az alapanyagba. A fákra vigyázzunk, kárt semmiképpen se tegyünk bennük! A hársfa virágát a murvalevéllel együtt használjuk fel.

Szárítás előtt válogassuk át, aztán szétterítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk meg. Csak a teljesen száraz virágot tegyük papírdobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a fém tárolóedényeket kerüljük.

Sok haszna van a hársvirágnak:

Nagyon finom  a teája, de ennél sokkal többet tud!

Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas és hatásos izzasztószer. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.

Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő.

A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta: izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.

A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású. Maria Treben gyermekek nyugtalan alvása esetére ezt javasolja: „Ha a gyermek nyugtalanul alszik, alvás közben hányja –veti magát, hatékony és gyors segítség a hársvirág fürdő. Ehhez egy nagyobb lavórba hársfavirágot teszünk és éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meglangyosítjuk (le is szűrjük), és belezúdítjuk a fürdővízbe. Illatos, boldogító, nyugtató fürdő nem csupán kicsinyeknek. A javasolt fürdési idő 20 perc.” Ha virág főzetet öntünk a fürdővízbe bőrápoló, hajöblítőként simává és hársvirág illatúvá varázsolja a hajat.


Gyógytea hársfavirágból:

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, vagy papír zacskóba szellős, száraz helyre.

2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer nátha, reuma, köszvény esetén gyógyír.

Ha a hársfa virágához kamillát és borsmentát is keverünk, izzasztó teát kapunk.


lejegyezte: egy kedves vendégünk Tánczos Erzsébet

Forrás:
http://www.nemcsaktuja.hu/2011/06/06/hars/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése