Oldalak

2014. június 11., szerda

Foci VB, szeretlek!

Alig hiszem el, hogy újra eltelt két év!

Hiszen még szinte tegnap volt, amikor végigizgultuk a spanyol – olasz döntőt a legutóbbi labdarúgó-Európa-bajnokságon, de valójában még a négy évvel ezelőtti világtorna vuvuzela lázzal fűtött eseményeire is jól emlékszem!

És végre újra itt a következő nemzetközi futball esemény, a június 12-én kezdődő brazíliai foci világbajnokság! Nem vagyok fanatikus, nem is igen értek a focihoz.

Na jó, többé-kevésbé ismerem a szabályokat, tudom kik a „nagyhatalmak”, és nem egy kilencven percet ültem már végig stadionokban vagy a tv előtt. De nem vagyok naprakész, és nem ismerem a külföldi klub csapatok aktuális sztárjátékosait.

Mégis nagyon várom, hogy Sao Paulóban megtörténjen a kezdőrúgás. És hogy miért? Lássuk csak:

Elsősorban azért, mert számomra ez (is) jelenti az igazi, csupa nagybetűs NYARAT. Hiszen mi jobb annál, mint egy-egy fülledt nyári estén, munka után összegyűlni a barátokkal, leülni egy kivetítő elé és sört iszogatni – mert a focihoz mégiscsak az dukál! Rá vagyunk „kényszerítve”, hogy minden este elinduljunk, kimozduljunk, kipróbáljunk újabb és újabb helyeket, felfedezzük, hol süt a lemenő nap legkevésbé a kivetítőre, hol vannak a hangulat miatt kellően sokan, de mégis jut ülőhely és hol a leghidegebb a sör. És hogy végig a kivetítőt bámuljuk-e? Természetesen nem. Lehet közben enni, inni, és ha a lányok ügyesen helyezkednek, a beszélgetésükkel a fiúkat sem zavarják. Sőt, néha ők is bekapcsolódnak a fontosabbnál fontosabb női témákba. Ha pedig a szerencse (vagy a finom rábeszélés) úgy hozza, hogy valamelyik bevásárlóközpont meccs teraszán nézzük a közvetítést, akkor teljesen természetes, hogy cserébe, amiért ott kell „unatkoznunk” a fiúkkal, félidőben meglepjük magunkat valami aprósággal. De arra azért mindig figyelünk, hogy középkezdésre visszaérjünk, talán valójában mégsem unatkozunk annyira!

A másik ok, ami miatt élvezem ezeket a tornákat, az az, hogy engem rendkívüli módon lelkesít, hogy van néhány hét, amikor az egész világ ugyanarra figyel. Több millióan nézik egyszerre ugyanazt a közvetítést, a világ minden pontján milliók pattannak fel ugyanabban a percben, hogy hangos kiabálással biztassák a televíziót és mindenki ugyanazt a slágert dúdolja. (Idén ezt fogja: http://www.youtube.com/watch?v=TGtWWb9emYI#t=70) Azt is szeretem, hogy ilyenkor minden a fociról szól. Minden cég kijön valami focis reklámmal, limitált kiadású sörös dobozokat lehet beszerezni, a legtöbb ruha márka is piacra dob valamilyen focis kollekciót, de még a labdarúgáshoz kicsit sem kapcsolódó termékek, mint például a joghurt vagy a kockasajt csomagolása is rejt gyűjthető, focis matricákat.

És ha mindez nem lenne elég, van egy trükk, amivel igazán izgalmassá lehet tenni a bajnokságot: a tippelős verseny. Nagyon sok munkahelyi és baráti társaság szervez ilyenkor tippelős játékot, ahol választhat a résztvevő kedvenc csapatot és megtippelheti a meccsek kimenetét. Rögtön izgalmasabb egy mérkőzés, ha valódi tétje van! Na nem tiltott szerencsejátékról beszélek, lehet ez a tét egy erkölcsi győzelem, vagy egy fizetett kör ital is, nem is a nyeremény nagysága a fontos, hanem a játék izgalma. Ne féljünk részt venni benne, mert amíg a fiúk statisztikákat böngészve tippelnek, meg természetesen minden kétséget kizáróan értenek is hozzá, velünk van a női intuíció vagy a kezdők vak szerencséje, illetve az a tény, hogy nem mindig a papírforma érvényesül, hiszen ha így volna, nem lenne értelme megrendezni a tornát.

Hajrá lányok, ne haragudjatok a focira! Ha mégsem győztelek meg benneteket, akkor legalább örüljetek, hogy van néhány szabad, lányos estétek, amikor azt csináltok, amit szeretnétek!


lejegyezte: felhőjegyzet




kép forrása:  pinimg.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése