Oldalak

2014. június 13., péntek

Foci gyorstalpaló, kezdőknek

Igen hölgyeim, ahogy szerdán beharangoztuk, eljött a nap, amire a férfitársadalom egy része (is) fanatikusan vár, elkezdődött a négyévente megrendezésre kerülő foci VB és vagy bosszankodunk az elkövetkező időszakban, vagy megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből az őrületből.

Ha szeretnék több időt együtt lenni a párunkkal,  akkor szurkoljunk együtt, és hogy könnyebben menjen, itt az idő egy kis továbbképzésre. (Egyébiránt elnézve némely csapat játékosait, - szerintem - csendben, chipset majszolva sem olyan rossz a felhozatal Csak nehogy elhízzunk a végére…)

Szóval, hogy ne csak üljünk és nézzünk ki a fejünkből, íme egy kis gyorstalpaló a fociról!

A labdarúgás angol eredetű szó (football), köznéven foci. Ha az ősét keressük, nincs egyszerű dolgunk, de az már bizonyos, hogy az ókorban ilyen jellegű labdajátékot játszottak a kínaiak, az olmékok, a rómaiak, azaz mindenki, aki számít. S míg nálunk forrt a hangulat 1848-ban, Cambridge-ben írásba foglalták a foci szabályait. Az alapok egyszerűek: ez egy labdajáték, melyet egy időben két, egyenként 11 labdarúgóból álló csapat játsszik, egymás ellen. Hivatalos mérkőzésen három cserére van lehetősége a csapatoknak, ez alól a barátságos meccsek kivételek lehetnek. Az a játékos, akit edzője lecserélt nem térhet vissza a mérkőzés folyamán a játékba, még ha tizenegyesekre kerül a sor, akkor sem.

A játék célja  a gól, azaz, hogy a rendelkezésre álló idő alatt (2x45 perc azaz két félidő, míg a nem játékkal töltött időt, mint a cserék idejét, a valós vagy színlelt sérülésekkel – leánynevén időhúzásokkal - eltöltött időt, a félidő végén a bíró hosszabbítás formájában beszámíthatja) a játékosok a labdát az ellenfél kapujába juttassák. A gól akkor szabályos, ha a labda teljes terjedelmével átjut a gólvonalon. A játékot főleg lábbal játsszák, de a játékosok minden testrészüket használhatják a labda irányítására, kivéve a két karjukat. Ez alól csak a kapus kivétel, de csak a tizenhatoson belül, azon kívül ő is mezőnyjátékosnak számít. Az a csapat nyeri a játékot, aki a játékidőn belül a több gólt szerzi, ha ez a szám megegyezik, akkor döntetlen, és tétmérkőzéseken hosszabbítással, majd tizenegyesekkel döntenek. Essen szó a bírókról: a mérkőzést egy vezetőbíró és a két segédje, a partvonal bírók vezetik, és igen ők azok, akik ítélnek, és akiknek a végén a lelkes közönség a szemüveget ajánlgatja. (Nem annyira látványos a szerepük, de jelen szabályok szerint van még egy tartalék játékvezető és a két vonal bíró, akik vészhelyzetben vagy a kritikus gólhelyzetek elbírálásában segédkeznek.)

A pályáról dióhéjban: téglalap alakú, jó esetben, gyepesített terület, a két végének közepén egy-egy szép hálós kapu található és előtte egy vonallal, a legfontosabbal, a gólvonallal. További fontos fogalmak: alapvonal, oldalvonal, kezdőkör, büntetőpontok összessége, bedobás, sarokrúgás, a már említett tizenhatos és a tizenegyes. (Ha a mérkőzés folyamán elvesztenénk a fonalat, bátran kérdezzük párunkat, bár ha első öt perc után még mindig bizonytalanok vagyunk a sport megértésében, szerintem, reménytelen.)

Mint erről már biztosan értesültünk, a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezik tegnap kezdődött és július 13-ig tart. A címvédő a spanyol válogatott (... és nem, a magyar válogatott nem jutott ki most sem, ne kérdezzük meg a párunktól, hogy miért nem...) Hogy miért érdemes kijutni egy ilyen világversenyre a sport szeretetén kívül?

Például, a pénzdíjazás:

Nyolcad döntő: 9 millió
Negyeddöntő: 14 millió
Negyedik helyezett: 20 millió
Harmadik helyezett: 22 millió
Második helyezett: 25 millió
Győztes: 35 millió ... dollár

Ha már pénzdíjazás, lássuk, miért is álma sok fiatalnak, hogy élvonalbeli focistává váljon! (Persze a sok gyönyörű nő mellett, akik a focisták némelyikét elnézve, nem a külsőre buknak.)

A legjobban fizetett focisták (2013-as adatok; forrás Forbes):
  1. Lionel Messi: éves bevétele 73 millió dollár, 
  2. Cristiano Ronaldo: 47 milliót vitt haza,
  3. David Beckham: 37 milliót visz a családjának kezdő nyugdíjjasként is

Ó igen, még egy „apróság”: ahogy erről már írtunk, vannak baráti tipp-versenyek, de, mint tudjuk, létezik erre szakosodott iparág is, és ezen a világbajnokságon 700 milliárd dollárra becsülik a fogadási összegeket. Bagatel :D

Röviden ennyi. Hiszen az elkövetkezendő időben, ha akarjuk, ha nem úgyis dől az információ. Remélem egy picit hozzá tudtam tenni a sport népszerűsítéséhez, és ha csak egy meccs erejéig is, de üljünk le párunk mellé, biztos vagyok, benne örömöt szerzünk neki. (Csak könyörgöm, ne beszéljünk bele; annyi infót nem adtam, hogy rögtön szakértői is legyünk ennek a sportnak… :)

Jó időtöltést, és jó szurkolást!




lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése