Oldalak

2014. április 25., péntek

Orgona illat és zamat az üvegben


Nemrég egy bisztróban kóstoltunk várágból készült, illatos, zamatos szörpöket. A bodzával már van gyakorlatunk, hát ihletet merítve a kóstolóból, vasárnap nekiláttunk, hogy orgonából készítsünk szörpöt.

Aki szereti a bodzaszörpöt és az orgona illatát, annak ez is be fog jönni. A legfinomabb limonádéhoz adva, sok citrommal, mentával, jéggel... 

Nekem nem is a szörp szó jut róla eszembe, hanem az eszencia :)



Hozzávalók:

1 liter vízhez
10 szép, nagy orgonavirág (forgalommentes helyről szedve!)
40-60 dkg cukor (ki mennyire bírja az édeset)
1 púpozott tk citromsav

Az orgonavirágokat leszedtük a száráról. Kicsit macerás volt, főleg, mert rögtön 12 liternek futottunk neki, de megérte. Egészen meditatív tevékenység, de még a gyerekeket is sikerült munkára fogni. Teljes átéléssel csipegették a virágokat a szárról. Az utolsó fürtökért verseny alakult ki.

Amikor a virágokkal megvoltunk, a vízből és cukoból szirupot főztünk. (Vagyis teljesen feloldottuk a vízben a cukrot, és néha megkavarva, szép lassan felfőztük, hogy színte sűrű legyen.)
A tűzről levéve mehettek bele az orgonavirágok. Elsőre meglepő, nem túl kellemes illata lett, de mire kihült és leszűrtük nem maradt meg.

Lefedve egy napig állni hagytuk. De akár délután is készíthető és akkor egy éjszakát hagyjuk hűvös helyen kihülni. Mikor már langyos volt, belecsempésztem egy csokor citromfűvet és friss mentát. Nem rontotta el:) Legközelebb még többet teszek bele.

Üvegbe töltés előtt egy sűrű szövésű anyagon keresztül leszűrtük, kicsöpögtettük a virágokból a főzetet. Újra felforraltuk, ekkor került bele a citromsav. Érdemes előbb kevesebbet tenni és kóstolgatni, izlés szerint alakítani.

Fontos az üvegek megfelelő előkészítése. Alapos mosás és csöpögtetés után mi a sütőben “sterilizáltuk”, kb. 80C°-on, fél órát forrósítottuk.

Az üvegeket megtöltve sima befőző fóliával zártuk le, de kupakkal is lehet, ha van. Mivel “ipari mennyiséget” készítettünk, dunsztban hagytuk kihülni. Bár ez feleslegesnek tűnik, mert olyan ütemben fogy, hogy nem fog kitartani a következő orgonavirágzásig :)

A sikeren felbuzdulva készülünk az akácra, a jól bevált bodzára és a csalánnal is kacérkodom.

Ha nektek is van bevált receptetek, kérlek osszátok meg velünk.



lejegyezte: fonóművek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése