Oldalak

2014. április 30., szerda

NAGY Ő


Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy, mit takar az ideális társ ideológia? Létezik-e egy igazi, a nagy Ő, a királyfi fehér lovon, a FÉRFI? Miért álmodozunk valami elérhetetlen félistenségről? Honnan a rengeteg elvárás és néha megfogalmazhatatlan vágyakozás e mítoszi hősre? 

Sokszor próbáltam már listázni, hogy nekem személy szerint mi kell ahhoz a szikrához: tudjátok, amikor izzik a levegő, és hang bennakad, szív milliószoros sebességre kapcsol. És lássatok csodát, nem tudok listát írni. Néhány gondolat után elakadok, mert őszintén szólva: nem tudom mi kell az álom férfihez? 


Egyet tudok, vagy inkább érzek. Úgy érzem attól lesz álom férfi, hogy azzá teszem, hogy felmagasztalom, hogy megtisztelem, hogy kiemelem minden erényét és jótulajdonságát, hogy tenyeremen hordozom és különlegessé teszem egyetlen lény számára, önmagam számára. Tudtára adom, és folyton megerősítem benne, hogy csodálatos, hogy elbűvöl és lenyűgöz, hogy erős, szép és okos; és ami talán a legfontosabb, hogy nem vágyom ennél többre. Megerősítem benne, hogy férfi és férfiasságától le vagyok nyűgözve, ereje biztonságot ad és megnyugtat. Azt teszem vele, amiről almodozok, hogy valaki velem is megteszi. Hiszen nem erre vágyunk igazából? Nem arról álmodozunk, hogy különlegesek legyünk valaki számára? Hogy elbűvölőek legyünk és soha senki más ne érhessen fel velünk: a szerelmünkkel, a szeretetünkkel, a belső értékeinkkel, a képességeinkkel, a szépségünkkel? Végül, hogy valaki értékeljen, tiszteljen és szeressen minket?

Ehhez valószinűleg semmiféle észjáték nem elég, és mindennemű elhatározás arra vonatkozóan, hogy ki is az, akibe ilyen mélységig bele tudunk ájulni, csődöt mond, ha a kémia müködik. De a kémia az „csak” kémia, attől még nem lesz lelki összhang, a hétköznapok hosszú sorát megszépítő érzelmi egyensúly. 

Mostanában sok időm volt szétszedni és újra meg újra összerakni a darabkákat, a tapasztalat morzsákat, amiket eddig gyűjtögettem. Bennem minden jel arra mutat, hogy nincs tökéletes férfi, sajnálattal kell kiejtenem, miközben írom meg is remegett a mutató ujjam az F betűn, de kitartok az érzésem mellett, miszerint nincs álom férfi és nincs ideális társ. Nem születik senki sem tökéletesnek. Egyetlen módon lehet tökéletes:


- ha valaki azzá álmondja
- elhiszi és elhiteti a létező összes jó tulajdonságot
- felmagasztalja az értékeket
- tolerál: szeretetből, tiszteletből, szerelemből vezérelve, végtelen türelemmel
- elfogad és szemet húny a tökéletlenség felett

Így tudom elképzelni a NAGY ŐT és a tökéletes összhangot egy párkapcsolatban.




lejegyezte: sziluett



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése